2016. augusztus 29., hétfő

Az 5 leggyakoribb lakberendezési hiba

Egy jól működő otthon alapja a pontos tervezés. A lakberendezés nemcsak a fal színéhez jól megválasztott függönyt jelenti. A helyiségek berendezésénél egy sok funkcionális és ergnonómiai szabályt kell betartanunk, és a hibákat általában akkor vétjük, amikor ezekről megfeledkezünk.





1. Túl sok, túl erős színek

Vannak színek, melyek harmonizálnak egymással, vannak olyanok olyanok, melyek egymással kontrasztosak. Érdemes odafigyelni a színek használatára, mert hatással van ránk. Az egymástól eltérő, túl sok, túl intenzív szín vibráló, erős hatást kelt, idegessé tesz bennünket, és így képtelenség pihenni. Ne fessük a lakás helyiségeit más-más színűre, mert ezzel feldaraboljuk, és nem lesz egységes a hangulat. A tökéletes hatásért inkább használjuk ugyanannak a színnek a különböző árnyalatait, vagy ha mégsem tudunk lemondani a kedvenc színünkről, alkalmazzuk azt csak egy falon.






2. Nincs koncepció

Nagyon gyakran megesik, hogy nincs egy vezérfonalunk, amit tudatosan követhetnénk. Tudjuk, hogy mit szeretnénk, gondosan gyűjtjük az inspirációkat, ezzel általában rengeteg idő elmegy, a gond viszont az, hogy nincs benne rendszer. Nem tudatosul bennünk, hogy pontosan mi az, amit keresünk, Úgy érezzük, mindig hiányzik valami, és nem áll össze a teljes kép.




3. Túl nagy, túl sok bútor

Hacsak nincs olyan szerencsénk, hogy hatalmas házban élünk, legyünk óvatosak a bútorokkal. A hazai lakásokra nem jellemző, hogy hatalmas terei lennének, ezért fontos, hogy mennyi bútort teszünk be. De sokszor nem is a bútorok mennyiségén múlik, hanem azon, hogy a helyiség méretéhez képest túl nagy bútorokat választunk. Ne úgy válasszunk kanapét, hogy befér a nappaliba a hatalmas sarokkanapé - de az a fél szobát elfoglalja. Ugyanez a helyzet a hatalmas szekrénysorokkal. Ha jól megtervezzük a tárolást, nem lesz szükség ezekre a monstrumokra. Válasszunk helyette egy garnitúrához tartozó, de különálló darabokat, így ezek helyét időnként kedvünk szerint változtathatjuk.



4. Világítás

A világítás megtervezése az, amire soha nem helyezünk kellő hangsúlyt, nem használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket. Pedig általában ez az egyik legerősebb hangulatteremtő elem. Minél több hangulatvilágítás van, annál melegebb, barátságosabb a szoba. Egy jól megválasztott lámpa, a tér fókuszpontja lehet. Egy ütős csillár felöltözteti a nappalit, legyünk bátrak, ne válasszunk semleges lámpákat.









5. Vastag függönyök

A lakberendezésben a textilek teszik fel az i-re a pontot. Előnyük, hogy kedvünkre, költséghatékonyan változtathatjuk őket. Öltöztessük ablakainkat, de ne válasszunk súlyos drapériákat, nehéz ágytakarót, szőnyeket, melyek elnehezítik a teret. Fojtogató hatást kelthet, ha az ablak szinte ki sem látszik a mintás anyaghalomból, ezért inkább egy lágy esésű anyagot válasszunk, mely szépen keretezi ablakunkat. Kerüljük az óriási és nagyon apró mintákat is, illetve a változó hosszúságú függönyöket is, ugyanis a lakberendezés nem ismer rövid függönyt.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése