2016. november 26., szombat

Meglepetés apró dobozban

Az adventi naptár ötlete egy német édesanyának köszönhető. Kisfia már hetekkel karácsony előtt türelmetlenül várta az ünnepet, ezért kitalálta, hogy egy kemény parpírlapot 24 részre oszt, és mindegyik részre rátűz egy-egy darab csokoládét, hogy a gyermeke minden este megegyen egyet közülük. A kisfiú felnőtt, és üzleti vállalkozásba kezdett. Édesanyja ötletét továbbfejlesztve, egy olyan naptárt szerkesztett, melynek 24 ablaka mögött rejtőzik a 24 darabka csokoládé, melyek a spaletták megnyitása után válnak láthatóvá.

Ezek a klasszikus naptárak már kikerültek az üzletek polcaira, de ha szeretnénk egyedi naptárat készíteni, még bőven időben vagyunk.



Ehhez vagy felidézzük általános iskolás ismereteinket, amikor házi feladatként kockát hajtogattunk, vagy gyorsan kesünk egy „sablont“ a neten. Ha 4 cm oldalú kockát készítünk, egy A4-es méretű lapon két darabnak lesz megfelelő hely. Ne feledjük a ragasztás miatt a füleket, az általam használt sablon a képen látható:

Ami szükséges hozzá: legalább 150 grammos papír, ez lehet rajzlap vagy színes fotókarton (12 db), ceruza, vonalzó, olló, ragasztóstift.  Ha kicsit megszeretnénk könnyíteni a munkát, miután egy lapra felszerkesztettük, vagy a sablont használva átrajzoltuk a kocka hálóját, akár fénymásolhatjuk is a maradék lapokat, ha a fénymásoló megengedi a vastagabb papír használatát. 




Ahhoz, hogy a doboz szépen csukható legyen, próbáljunk meg minél pontosabban dolgozni. Miliméter eltérés lehet, de a derékszögekre vigyázzunk. A doboz tetejével szomszédos füleket hajthatjuk kifelé is, így az egymás mellé rakott dobozok struktúrája kicsit érdekesebbé válhat.




Ragasztás után nem maradt más dolgunk, mint apró meglepetéseket rejteni az egyedi naptárunkba. Ez lehet cukorka, csokoládé, rágó, mogyoró, matricák, vagy apró játék (Lego figurák, Stikiez, Kinder figurák). 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése